Tri ljetna koktela s Angostura Bitters koja možete napraviti kod kuće
- Antonio Ljubic
- 12. kol
- 3 min čitanja

Zaboravite na složene barske aparature, teško nabavljive likere i komplicirane tehnike. Vrhunski koktel se može napraviti i kod kuće. U nastavku donosimo tri koktela koje stvarno možete napraviti s onim što imate u kuhinji, osim Angostura Bitters, koju priznajte već neko vrijeme planirate kupiti. Dodali smo i prijedloge za zamjene ruma, amara, sode i svega ostalog što ne bi trebalo stati između vas i ljetnog osvježenja.
Prvo, malo o Angosturi. Riječ je o jednoj od najprepoznatljivijih i najdugovječnijih bočica u svijetu koktela, s karakterističnom prevelikom etiketom i bogatom, začinskom tekućinom tamnosmeđe boje. Iako nosi ime po venezuelanskom gradu Angostura (današnji Ciudad Bolívar), ovaj dodatak u svijetu miksologije zapravo se proizvodi na Trinidadu još od sredine 19. stoljeća. Izvorno ju je razvio njemački liječnik dr. Johann Siegert kao medicinski tonik za ublažavanje probavnih tegoba vojnika u južnoameričkim tropima. Ubrzo su njezine kompleksne arome (spoj više od 40 biljaka i začina) pronašle svoj put u svijet koktela, gdje je postala nezamjenjiv sastojak u pićima poput Old Fashion, Manhattan i bezbroj drugih.

The Queen’s Revival (kućna tiki varijanta)
Ovaj je koktel hommage legendarnom Queen’s Park Swizzleu, ali u pojednostavljenoj kućnoj verziji. Dakle, ako nemate fancy rum s oznakom starosti ili demerara sirup, ne brinite. Bitno je da imate neki tamni rum (što punijeg okusa), smeđi šećer (ili obični, ako je baš panika), svježi citrus, malo svježe mente i naravno, Angostura bitters.
Sastojci:
60 ml tamnog ruma (zamjena: Bacardi Carta Negra, Captain Morgan, Havana Club Añejo, ili bilo koji tamniji rum iz trgovine)
25 ml svježe iscijeđenog limunovog ili limetinog soka (može i mješavina)
2 čajne žličice smeđeg šećera (ili bijelog, uz kap vode da se rastopi)
8 listova svježe mente (zamjena: listići bosiljka za svježinu ako nemate mentu)
6–8 kapljica Angostura Aromatic Bitters
Priprema:
U čaši lagano pritisnite mentu sa šećerom i sokom limete/limuna. Dodajte rum, ubacite dosta leda (najbolje drobljenog, ali može i obični), sve dobro promiješajte i nakapajte bitters na vrh. Ukrasite s još malo mente.
Amora Amaro (gorko-osvježavajući koktel)
Ovaj koktel inače koristi Amaro di Angostura, no budući da to nije nešto što ljudi drže u kuhinjskom ormariću, možete ga zamijeniti s bilo kojim tamnim biljnim likerom ako imate (npr. Pelinkovac, Jägermeister, čak i Fernet). Ako nemate ništa od toga, kombinacija crnog čaja i dodatnog bittersa može poslužiti kao improvizacija! Cilj je postići balans gorčine i svježine.
Sastojci:
45 ml biljnog likera (zamjena: Pelinkovac, Jägermeister, ili hladno natopljen crni čaj)
20–25 ml Angostura Aromatic Bitters
30 ml šećerni sirup (zamjena: 2 žličice šećera + žlica tople vode)
30 ml svježe iscijeđenog limete ili limuna
Priprema:
U shaker ili staklenku s poklopcem stavite sve sastojke, dodajte led i dobro protresite. Procijedite u manju čašu (npr. čašu za vino ili šampanjac) i ako imate, ukrasite s malo korice citrusa. Koktel će biti elegantan i intenzivan.
Lime & Bitters Highball (bezalkoholna bomba za svaki dan)
Australski klasik koji mnogi opisuju kao piće koje spašava dan, idealno kad želite nešto zdravo, gorkasto, svježe i jednostavno. Ovdje stvarno ne treba ništa posebno: limeta ili limun, gazirana voda, i naravno Angostura bitters. Ako imate Sprite, 7Up, pa čak i limunadu, i to može proći kao baza, rezultat je uvijek lagan i osvježavajuć.
Sastojci:
15 ml svježe iscijeđenog limete ili limuna
4–5 kapljica Angostura Aromatic Bitters
soda ili bilo kakvo gazirano piće s okusom citrusa (zamjena: voda + limun + malo meda, ili limunada)
Priprema:
U visoku čašu do pola napunjenu ledom ulijte sok, dodajte bitters i dolijte gazirano piće. Lagano promiješajte i dekorirajte kriškom limete. Nema alkohola, ali ozbiljno dobro paše uz sve, od doručka do večere.
Slike: Angostura, MaltWhiskey, VictorianWeb



Komentari