U srcu Rovinja, tik uz njegovu prekrasnu obalu, nedavno je otvoren restoran Al Dente, nova gastro oaza koja spaja talijansku i mediteransku kuhinju s lokalnim istarskim čarima. Nakon uspješnog poslovanja u Zagrebu, Al Dente je odlučio proširiti svoju strast prema hrani na more, pružajući posjetiteljima Rovinja priliku da uživaju u svježim, autentičnim okusima u elegantnom ambijentu.
Posebnost restorana leži u ručno rađenoj tjestenini koja se spravlja svakodnevno, koristeći samo najbolje sastojke poput ekoloških jaja i durum pšenice. Tjestenina se ne suši, već se svježe kuha, što joj daje neodoljiv domaći okus koji mnoge vraća u djetinjstvo. Osim tjestenine, Al Dente se ponosi i svojim pizzama koje su kombinacija tradicionalnog napolitanskog stila prepoznatljivih debljih rubova. Svaka pizza izrađena je od pažljivo biranih sastojaka poput fior di latte mozzarelle iz malih mljekara u blizini Napulja, San Marzano rajčica i svježe burrate, čime se osigurava autentičnost i kvaliteta.
Nova lokacija u Rovinju nudi prošireni meni i drugačiji koncept od zagrebačkog Al Dentea, ali zadržava prepoznatljivu filozofiju restorana, a to je upravo stvaranje nezaboravnog kulinarskog iskustva. Restoran je prostraniji, a vanjska terasa pruža pogled na more i šarmantnu arhitekturu Rovinja i stare tvornice duhana. U sklopu WMF-a dostupan je bio posebni meni kojeg smo imali priliku isprobati. Evo što smo jeli.
Predjelo koje je otvorilo iskustvo u Al Denteu oduševilo je svojim neočekivanim, ali iznimno skladnim kombinacijama okusa. Domaći maslac sa šumskim voćem - kombinacija prirodne slatkoće i svježine te kremaste teksture, jasno je definirao što nas čeka. Kore limuna dodatno su obogatile ovaj maslac svojom aromatičnom citrusnom notom, dok je krupna sol savršeno naglasila svaki zalogaj, pružajući kontrast slatko-slanoj kombinaciji. Uz domaći maslac, poslužen je i domaći kruh koji se doslovno topi u ustima. Mekane teksture s hrskavom zlatnom koricom učinili su ga savršenim za mazanje, pružajući istinski užitak već na samom početku.
Za hladno predjelo, "Citrusni tango" - tartar biftek s kaparima i citrusnim tonovima od cikle. Nježni i bogati komadići sirovog bifteka pažljivo su začinjeni, dok kapari donose karakterističnu slanost i pikantnost, podižući cijeli okus jela. Citrusni tonovi cikle daju osvježavajuću i lagano kiselkastu notu, stvarajući savršeni balans s mesom i kaparima. Ovaj tartar odiše svježinom, a istovremeno zadržava dubinu okusa, pružajući svakom zalogaju slojevitu teksturu. Servirano također uz domaći kruh, ovaj put od heljdinog brašna.
Glavno jelo, "Zagrljaj maline" čine savršeno pečena pačja prsa s karameliziranom cikorijom, umakom od malina i čipsom od tapioke i maline, jedinstven spoj slatkog, gorkog i hrskavog. Pačja prsa, nježna i sočna, donose bogat mesnati okus dok karamelizirana cikorija unosi blagu gorčinu i slatkoću koja se savršeno sljubljuje s mesom. Umak od malina dodaje voćnu svježinu i kiselost, balansirajući težinu prsa, dok hrskavi čips od tapioke i maline daje kontrast i estetski "pečat" jelu.
Finalno, za desert smo imali priliku isprobati tortu od maslinovog ulja s ganacheom i gelom od mrkve te prahom od maslinovog ulja. Lagana ali bogata torta, s voćnim notama maslinovog ulja. Ganache od mrkve donosi kremastu slatkoću i zemljani ton, savršeno nadopunjujući lagani okus torte, dok gel od mrkve dodaje svježu, sočnu komponentu s dozom kiseline.
Al Dente Rovinj stvarno je mjesto gdje se talijanska i mediteranska kuhinja susreću s lokalnim okusima, pružajući gostima mogućnost istraživanja novih gastronomskih dimenzija. S obzirom na bogatstvo sastojaka i pažnju prema detaljima, svaki obrok ovdje je doživljaj, bilo da uživate u laganom ručku ili večeri uz zalazak sunca. Pohvale i za iznimno profesionalno osoblje, posebno Darka.
Cijeli meni pogledajte online na njihovoj stranici, a za više informacija posjetite njihov Instagram profil.
Comentarios