Skriven u živopisnoj četvrti Trešnjevka, bar Peaches and Cream je skriveni dragulj koji savršeno oslikava duh ovog živahnog dijela grada. Čim uđete kroz vrata dočeka vas topla i ugodna atmosfera u kojoj se retro stil susreće s modernim na najbolji mogući način. Veliki centralni bar seže sasvim do stropa i nudi sve što vam pada na pamet. Ako tražite nešto što ne vidite na njihovoj koktel mapi, budite sigurni da će ljubazna ekipa iz P&C smiksati piće u par minuta. Bilo da ste lokalac u potrazi za ugodnim mjestom za opuštanje ili posjetitelj koji traži mjesto s fenomenalnom ponudom i uslugom, Peaches and Cream nudi jedinstveno iskustvo koje savršeno balansira nostalgiju i inovaciju. Pričali smo s Dominikom Bečvardijem, 1/2 ovog popularnog bara.
Dominik Bečvardi (desno) i Peaches and Cream tim
Možete li nam reći nešto o inspiraciji iza imena "Peaches and Cream? Koju priču ono priča?
D: Peaches & Cream je ime koje je nastalo slučajno tj., tražili smo ime i brand koji neće na prvu aludirati na koktele već na zabavan i opušten bar. Logo i ime imaju konotacije upravo na stvari koje ljudi žele kada izađu na piće vikendom navečer. ;)
Što vas je inspiriralo da otvorite Peaches and Cream i kako ste odlučili da se fokusirate na vrhunske koktele?
D: Peaches & Cream je otvoren kao dugogodišnja želja dvojice prijatelja i kolega (Mišela Posavca i mene). Kao i svaki barmen, dugo smo vremena imali želju otvoriti svoj bar i pokazati našu viziju našim gostima. Imali smo drugačija gledišta na nekoliko različitih aspekata ugostiteljstva (kokteli, servis i sl.) i upravo to je bila stvar koja je vodila našu viziju prilikom donošenja odluke o otvaranju P&C bara. Odluka da Peaches postane cocktail bar je bila dosta jednostavna jer se time bavimo cijeli život i ništa drugo ne znamo raditi. ;)
Peaches and Cream tim
Koncept samog bara je baziran na servisu i stvaranju okruženja gdje se gost osjeća ugodno dok u isto vrijeme pije koktele koji nisu svakidašnji. Atmosferu u baru stvara servis tj., komunikacija sa gostima koja je opuštena i ne gura ih van komfort zone iako gosti ispijaju koktele koji nisu svakidašnji.
Dominikovo putovanje u ugostiteljstvu je počelo dosta rano, prije skoro 13 godina. Počeci su kako nam kaže Dominik bili bazni te su pratili tadašnje trendove flair nastupa, riganja vatre i sličnih zabavnih stvari. Nakon shvaćanja da se koktelima može gostima prenijeti priča i iskustvo, Dominik je počeo sam malo više istraživati što to zapravo barmeni rade. Tijekom svog profesionalnog razvoja, imao je priliku raditi na lokacijama koja su u svojoj ponudi imali i hranu tj., kuhinju sa kvalitetnim kuharima, a tko zna kombinirati okuse i manipulirati sastojke nego kuhari. Peaches & Cream je kulminacija svih tih stvari naučenih kroz njegovo dugogodišnje obrazovanje.
Koji je vaš pristup u izradi koktela? Imate li određenu filozofiju ili načelo koje vas vodi?
D: Volimo misliti da našim koktelima pričamo priču. Pokušavamo stvoriti koktele koji će našim gostima ponuditi posebno iskustvo u našem baru. Kvaliteta koktela je uvijek na prvom mjestu s time da u servisu pokušavamo gostima prezentirati koktel kroz jednostavne činjenice. Svjesni smo da gosti u petak navečer nisu došli slušati o našim tehnikama i šta mi sve znamo raditi iza bara već su tu da bi se opustili i zabavili u našem baru. Primarni cilj P&C bara je upravo to, da se gosti opuste i uživaju dok ispijaju koktele visoke kvalitete.
Kako birate sastojke za svoje koktele? Preferirate li lokalne ili sezonske sastojke?
D: Sastojke biramo prvobitno po kvaliteti. Lokalitet ne definira kvalitetu sastojaka pogotovo kada pričamo o alkoholima i sastojcima koktela. Sezonalnost igra veliku ulogu u osmišljavanju naših koktela, ali prvobitno pokušavamo pokazati gostu neku tematiku cocktail liste ili priču koja se krije iza koktela.
Postoje li neki kokteli koji definiraju Peaches and Cream? Što ih čini jedinstvenima?
D: Koktel koji definriana P&C bar je upravo naš klasik koji se zove jednako kao i bar. To je koktel koji je kombinacija vodke, bijele breskve, svježeg soka limuna i cijeli koktel prolazi kroz proces koji je znan kao “milkwash” tj., cijeli koktel miješamo sa grčkim jogurtom koji klarificira koktel. Da ne ulazim u detalje, dešava se proces koje se dešava i kod proizvodnje sira. Kiseline u koktelu se vežu za proteine iz jogurta i nakon filtracije dobivamo prozirnu tekućinu koja ima sve okuse sastojaka s time da je prozirna. Na taj način imate proziran koktel koji ima okuse Peaches & Creama.
Peaches and Cream koktel
Kako balansirate inovaciju s klasičnim tradicijama koktela u vašoj ponudi?
D: Većina koktela na našoj signature karti se radi korištenjem modernih tehnika (klarifikacije, karbonizacije i sl..). Klasične koktele možete dobiti u svakom trenutku ako ih zatražite i mi imamo sastojke za njih. Mi smo prvi koji vole popiti dobar Negroni nakon smjene :)
Trenutačno najpopularniji koktel u njihovoj ponudi je “Skinny Bitch” koji je kombinacija vodke, limete i sode, a ekipa iz P&C ga je napavila malo zanimljivijim tako što su vodku infuzirali sa vanilijom, pomiješali sa trešnjom, balansirali koktel sa tri vrste kiseline i karbonizirali. Na taj način dobili su pitko i jednostavno piće koji ljudi poznaju, ali na njihov način.
Skinny Bitch koktel
Koktel liste u baru se mijenjaju dva puta godišnje (ljeto/zima), ali konstantno smišljaju nove stvari i gosti često imaju priliku probati koktele na kojima rade za buduće liste. Osim toga, često i rade koktele po željama gosta tako da je izbor raznovrstan.
Postoje li kokteli u vašoj ponudi koji imaju posebno zanimljivu priču ili podrijetlo?
D: Osobno, koktel koji se naziva “Bee” je jedan od najboljih koktela koje smo napravili. Koktel je kombinacija mezcala i naranče Palo Santo drveta. Ono što je posebno je to da “ležimo” koktel 20 dana u pčelinjem vosku kako bi se koktel omekšao i dobio laganu notu voska.
Bee koktel
Za sve goste koji vole bezalkoholne ili niskoalkoholne koktele, bar ima nekoliko opcija. Na sljedećoj cocktail listi koja izlazi van ove jeseni, gosti će imati segment bezalkoholnih koktela koji će biti posebno osmišljeni po tematici karte.
Kako osiguravate dosljednost i kvalitetu svojih koktela tijekom zauzetih sati?
D: Jedna jedina stvar, a to je dobra i kvalitetna priprema koja je standardizirana. P&C bar otvara u 10:00 s time da nemamo fokus na dnevnu smjenu. Prva smjena nam služi za pripremu koktela za drugu smjenu. Na taj način nam je druga smjena svaki dan u potpunosti spremna za puni bar i maksimalno smanjujemo mogućnost greške u satima kada je gužva.
Na pitanje kako potiče kreativnost među svojim barmenima kada je riječ o stvaranju novih koktela Dominik je odgovorio da im daje otvorene ruke. Po njemu, najveća pobjeda je bila kada su izbacili kartu koja nije imala niti jedan Dominikov koktel na sebi. Ukratko, bar prati trendove i želje svojih gostiju. Uvijek se trude da ponude nešto novo i zanimljivo, a zajedno kao tim idu jednom do dva puta godišnje na barske sajmove gdje dobivaju uvid u najnovije trendove na barskoj sceni u svijetu.
Peaches and Cream tim
Kakvo iskustvo želite stvoriti za goste u Peaches and Cream?
D: Ovo je jako teško pitanje. Svaki gost traži drugačije iskustvo u baru. Ako je došao par na prvi dejt, oni ne žele slušati o našim koktelima i našim tehnikama rada. Oni žele lijepo piće koje će držati njihovu koncentraciju prvih minutu kada dođe na stol. Nakon toga, na nama je da im omogućimo ugodnu okolinu kako bi se mogli posvetiti jedno drugom. U trenutku kad nam u bar uđe osoba koja voli razgovarati o barmenstvu njemu pružamo uvid u sve što ga zanima. Naše recepture i tehnike nisu tajna za niti jednoga gosta. Svaki gost je posebna priča i ne postoji unificirani pristup koji će funkcionirati na svakome.
Koja su neka od najvećih postignuća koja je Peaches and Cream ostvario do sada?
D: Ovdje bih sigurno istaknuo proslavu našeg trećeg rođendana za koju smo organizirali Copy Taste event. Na tom eventu smo uspjeli sakupiti 7 najboljih regionalnih barova na open air eventu gdje su svi gosti imali priliku probati najbolje koktele koje regija nudi. Osim toga, razvili smo liniju odjeće u suradnji sa Zagreb Social Clubom koju prodajemo kao merch.
Peaches and Cream Copy Taste event
Kada je u pitanju inovacija Dominik i njegov tim nemaju strah od novih trendova. Dapače, prate ih i prenose na svoje goste tempom koji gosti to mogu podnostiti bez da ih miču van komfort zone. Finalni cilj svega je da gosti dođu na fini koktel, opuste se i zabave, a upravo to Peaches & Cream nudi.
Slike: Peaches and Cream
Comments